Hoe werkt een tandheelkundige kroon?
Onder plaatselijke verdoving wordt uw beschadigde tand of kies omslepen en passend gemaakt voor de kroon. Hierna wordt er een scan of afdruk gemaakt van de kapotte tand of kies. Het tandtechnisch laboratorium maakt aan de hand van deze san/afdruk een exact passende kroon. Tijdens uw volgende bezoek wordt de kroon dan als een soort hoedje over uw tand of kies gezet. Als ook uw tandwortel beschadigd is, raden we een brug of een kroon op een tandheelkundig implantaat aan voor het beste resultaat.
Tandheelkundig brug
Uw tandarts kan u uitgebreid vertellen over alle mogelijkheden voor een tandheelkundige brug. Net als bij een kroon wordt ook een brug, in dezelfde kleur als uw eigen gebit, op maat gemaakt. Deze vaste vervanging vormt dan één mooi aansluitend geheel met de rest van uw gebit.
Hoe werkt een tandheelkundige brug?
Een tandheelkundige brug bestaat uit een vaste combinatie van drie of meer elementen aan elkaar die wordt toegepast om een of meer ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Een brug omspant het deel waar uw tanden ontbreken en wordt aan weerszijden hiervan bevestigd aan bestaande tanden/kiezen. Omdat deze aangrenzende tanden als steunpilaren voor de brug dienen, is een aanpassing nodig in de vorm van twee kronen. Net als bij kronen, wordt ook een brug in de juiste kleur en op maat gemaakt. Het is een vaste vervanging en vormt één geheel met de rest van uw gebit.
Levensduur tandheelkunidge kronen en bruggen
Kronen en bruggen gaan gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Echter, als de aangrenzende tanden of het kaakbot zijn aangetast door tandbederf of parodontitis, heeft een brug geen ondersteuning meer. Met een goede mondhygiëne en geregelde controles door de tandarts kunt u de levensduur van kronen en bruggen verlengen. Kom daarom regelmatig bij onze mondhygiënist of preventie assistent.